JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Succé för Chalmers-videon
– Det kommer in ansökningar från hela världen varje timme nu, säger Chalmersdocenten Hans Hjermgren om videon som gör reklam för mastersprogrammet Wireless, Photonic & Space Engineer.
Elektroniktidningen skrev i morse om mastersprogrammet (länk) och den nya videon (länk).

Vi mejlade samtidigt docent Hans Hjelmgren, som tagit initiativ till videon, och frågade om det inte var lite sent  påtänkt att lägga ut videon veckan  innan ansökningstiden för internationella studenter gick ut.

Så här svarade han på vår lilla mejlintervju:

- Materialet till filmen spelades in den 13 december, och filmen lades ut så fort den var klar. Naturligtvis hade det varit bra om vi hade börjat tidigare, svarar Hans Hjelmgren.

Hur många ansökningar har ni fått in hittills?

- Vi hade 100 internationella ansökningar inne i morse och 108 vid lunchtid. Just nu kommer det in en ny ansökan i timmen så reklamfilmen har fått en del spridning. Chalmersstudenterna ansöker senare.    

Är profilen på programmet specifikt Chalmers eller är inriktning ”trådlöst, fotonik och rymd” en vanlig kombination?
- Jag skulle säga att den är specifik för Chalmers. Det finns liknande utbildningar, men att kombinera alla tre områdena är ovanligt. Det känns dock väldigt naturligt eftersom det handlar om olika aspekter och tillämpningar av elektromagnetiska vågor - från radiovågor upp till synligt ljus. I moderna kommunikationssystem kombineras dessutom optiska fibersystem med trådlös mikrovågsteknik, där även satelliter kan ingå.

Hur många studenter brukar ni ha på varje kurs?
- Det varierar. Från kanske 10 till 40 studenter. En del av kurserna följs även av studenter från andra mastersprogram samt Erasmusstudenter. Vi startade programmet i dess nuvarande form hösten 2011, så det är ju ganska nytt.

Hur många av deltagarna kommer från länder utanför Europa?
- Knappt häften av studenterna på programmet är internationella, resten kommer från Chalmers. Drygt hälften har en kandidatexamen från Chalmers och av dessa brukar hälften komma från Elektroteknik och hälften från Teknisk Fysik. Vi har bara haft några få studenter från andra svenska universitet.

Vem var först ut från programmet?
- Henrik Eliasson heter han (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.). Han har nu börjat som doktorand på avdelningen för fotonik på MC2 här på Chalmers, säger Hans Hjelmgren till Elektroniktidningen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)