JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rensa hyllan med Direktronik

Rensa hyllan med Direktronik

Direktronik uppmanar sina kunder att samla elektronikskrot, för miljöns skull. Gröna Kretsen är namnet på verksamheten – som syftar till att ta vara på gammal elektronik  – där även IT-brokern Azalea Global och återvinnaren Stena Technoworld  ingår.
– Alla kunder som tar emot en försändelse från Direktronik kan bara fylla samma låda med elektronikskrot och returnera den. Vi ser till att prylarna hamnar rätt, säger Mats Rydén, vd för Direktronik.

Varje år hamnar runt 12 000 ton elektronikskrot i soporna. Det vill  Gröna Kretsen ändra på genom att nu uppmana alla – även dig och mig – att samla in och skicka gammal elektronik till Direktronik. Fast det krävs ju att man är kund hos företaget, som säljer infrastruktur inom nätverk och datakommunikation.

Tanken är att den som just fått en försändelse ska lägger oanvänd, kasserad eller trasig elektronik i det emballage som just kommit och skicka det åter.  Direktronik ser till att ta hand om komponenterna – går de att återanvända ser Azalea Global till att de åter utnyttjas, är de oanvändbara ser Stena Technoworld till att de återvinns.

Den stora mängden elektronikskrot som hamnar i soporna är inte bara ett miljöhot, utan även en resurs, menar Naturvårdsverket som hävdar att det ur ett ton elektronikskrot går att utvinna hela 100 gram guld, men även koppar, indium och tantal. Det kan jämföras med malm som ger cirka  20 gram guld per ton.

– En stor vinst med samarbeten som Gröna Kretsen är att de kan uppmuntra folk att göra sig av med gammalt skräp. Kan vi återvinna skrotet minskar behovet av att bryta nya råvaror, vilket också är bra för miljön, säger Lars Eklund på Naturvårdsverket.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)