JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson vann på uppkopplad djungel

Ericsson vann på uppkopplad djungel

Ericsson var det enda svenska företag som nominerats till något av de många Global Mobile Awards i Barcelona. Och Ericsson vann med sitt projekt Amazon Connection.
Amazon Connection går ut på att förse 175 byar i de inre delarna av Brasiliens regnskogar i Amazonas med mobilt bredband och internet.

Projektet är inne på sitt fjärde år och hittills har man kopplat upp byar med sammanlagt 30 000 invånare.

Med mobilt bredband öppnas helt nya perspektiv för dem som bor i ett av världens sista områden utan tillgång till moderna kommunikationer.

Förutom nöjet att kunna ringa med Skype och surfa på internet lägger Amazon Connection grunden för olika utvecklingsprogram i byarna när det gäller hälsovård, skogsvård, utbildning och kultur.

Ericsson står för själva infrastrukturen medan Ericssons partner, den brasilianska mobiloperatören Vivo, svarar för mobilnätet. 

Den ideella organisationen Projeto Saúde & Alegria, svarar för att utbilda befolkningen i den nya tekniken.

Den första radiobasstationen installerades 2009 i staden Belterra, som har 20 000 invånare.

Men man fick en oväntad och positiv effekt på köpet. Vattenspegeln i närliggande floden Tapajos, en av de många bifloderna till den gigantiska Amazonfloden, förstärkte 3G-signalerna från masten i Belterra.

Det gjorde att den fullt sjukhusutrustade båten Abare Hospital Boat, som seglade upp och ned för den stora Tapajosfloden och servade 70 små byar, fick 3G-uppkoppling på köpet.

Amazonas är ett gigantiskt regnskogsområde i norra Brasilien. Men det är inte bara djungel, här bor 25 miljoner människor. Men de flesta har hittills varit isolerade från omvärlden i så motto att det inte haft tillgång till mobiltelefoni eller internet.

Ericsson vann i kategori 3a: Best Product, Initiative for Service in Emerging Markets.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)