JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tizen och Kylin hotar Android

Tizen och Kylin hotar Android

Mobiljätten Samsung har deklarerat att man nu ska satsa på det nya operativsystemet Tizen samtidigt som kinesiska regeringen offentliggör ett samarbete med brittiska Ubuntu om ett nytt operativsystem.
Hoten mot Googles operativsystem Android rycker allt närmare.

I dag bygger alla smartphone-tillverkare utom Apple sina mobiler med världens mest spridda operativsystem Android. Störst av alla Android-användare är koreanska Samsung, världens största mobiltillverkare.

I morgon kan bilden för Android se helt annorlunda ut.

1. Samsung har aviserat att man i höst lanserar en avancerad smartphone som bygger på operativsystemet Tizen, som Samsung utvecklat tillsammans med den amerikanska halvledarjätten Intel.

Samsung släpper fortsatt utveckling av det egenutvecklade operativsystemet Bada och satsar i stället på det Linux-baserade Tizen.

Även den kinesiska mobiltillverkaren Huawei och den japanska teleoperatören Docomo har planer på att använda Tizen i kommande mobiler.

2. I Kina har det kinesiska industriministeriet har tagit initiativ till att skapa ett kinesiskt operativsystem som ska fungera på alla tänkbara plattformare - från datorer till smarta mobiler.

Kinesiska China Software and Integrated Chip Promotion Centre CSIP ska tillsammans med det brittiska open source-företaget Canonical skapa en referensarkitektur för kinesiska operativsystem.

Canonical är företaget bakom det Linux-baserade operativsystemet Ubuntu och det nya kinesiska operativsystemet ska heta Ubuntu Kylin, enligt ett pressmeddelande från Canonical. (Länk)

3. Vid sidan av Tizen och Ubuntu har flera mobiltillverkare och mobiloperatörer planer på att använda Mozillas nya mobilvariant av open source-operativsystemet Firefox.

4. Samtidigt tar sig Microsoft sakta men säkert in på mobilmarknaden med sitt operativsystem Windows Phone. Största användaren är finländska Nokia men också Samsung arbetar med Windows Phone.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)