JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Icahn lägger krokben för Dell

Icahn lägger krokben för Dell

Dell-grundaren Michael Dells försök att köpa ut företaget från börsen för att ge det en nystart, har stött på patrull. Den legendariske företagspiraten Carl Icahn har gett sig in i leken, liksom riskkapitalbolaget Blackstone.
I början av februari lade Michael Dell och riskkapitalbolaget Silver Lake ett bud på samtliga aktier i det börsnoterade Dell Inc.  (Länk)

Dells aktieägare erbjöds 13,65 dollar per aktie i kontanter. Det är 37 procent mer än vad Dellaktien stått i de senaste tre månaderna i genomsnitt.  

Totalt kostar det Dell och Silver Lake 24,4  miljarder dollar att köpa ut Dell Inc från börsen.  Mer än hälften av köpesumman, cirka 15 miljarder dollar, finansieras med lån, varav mjukvarujätten Microsoft står för 2 miljarder dollar.

Affären är ett försök att få Dell på spåret igen. Företaget har tappat marknadsandelar på pc-marknaden samtidigt som pc-marknaden i sig krymper och visar dålig lönsamhet.

I går meddelade Dells styrelse att man fått ett bättre bud från private equity-företaget Blackstone Group. Blackstone är berett att betala minst 14,25 dollar per aktie.

Det är sju procent bättre än Dells bud, vilket fick Dells aktiekurs att stiga till 14,51 dollar på måndagen.

Samtidigt meddelar den legendariske företagspiraten (corporate raider) Carl Icahn att han är beredd att betala upp till 15 dollar per aktie för 58,1 procent av Dell Inc. Han säger också att han överväger att slå sina påsar ihop med Blackstone.

Carl Icahn blev en superkändis på 1980-talet när han gick in som storägare i företag som han ansåg undervärderade och tvingade fram försäljning av företagens tillgångar. Det höjde företagets aktiekurs och Carl Icahn kunde kamma hem en rejäl vinst på sina aktier.

Carl Icahn blev sinnebilden för börshaussens corporate raiders och han anses vara förebilden för skådespelaren Michael Douglas roll Gordon Gekko i filmen Wall Street.

Även Blackstone har aviserat planer på att sälja ut Dells tillgångar för att rensa i balansräkningen. Framför allt är det Dells eget finansbolag som står på säljlistan. Det värderas till 5 miljarder dollar, alltså en femtedel av hela koncernens värde.

Michael Dell och Silver Lake har än så länge en fördel, trots ett lägre bud. De har finansieringen klar med bankerna och andra finansiärer som Microsoft.

Men fortsättning följer. Inom några dagar kommer Blackstone och Icahn att presentera sina bud offentligt och då är det upp till Dell och Silver Lake att svara.

Dell skickade ut två pressmeddelanden på måndagen.

Länk till det första här.


Länk till det andra här.


Länk till pressmeddelandet från den 5 februari om Dells bud.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)