JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 19 februari 2020 VECKA 08

Energismart bildbehandling för trådlösa kameror

FPGA:er brukar anses som effekthungriga kretsar men kan trots sitt dåliga rykte ge en sänkt energiförbrukning på systemnivå. Det visar Muhammad Imran i sin doktorsavhandling “Energy Efficient and Programmable Architecture for Wireless Vision Sensor Node“.
Det blir allt vanligare att övervakningskameror tar digitala bilder som sedan skickas över en datalänk till en central där antingen en människa tittar på bilderna eller det sker någon typ av automatisk analys. Ett framgångsrikt företag på området är Lundabaserade Axis.

Nu har Muhammad Imran på Mittuniversitet studerat ett trådlöst kamerasystem för att utröna om det lönar sig energimässigt att göra bildbehandlingen med en FPGA i kameran jämfört med att skicka de obehandlade bilderna över en trådlös länk för analys i en centralenhet.

Bäst energieffektivitet får man om man implementerar hela funktionen i noden men för vissa tillämpningar kan energin bli lika låg och samtidigt minska implementeringskomplexiteten genom att göra pixelbaserade operationer lokalt och sedan skicka binärkodade bilder över den trådlösa sensornätverket.

– Alla resultat har verifierats genom vår egenutvecklade smartkamera SentioF Cam som baseras på en Xilinx Spartan 6, säger Muhammad Imran i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)