JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny generation Blu-ray kan lagra 1TB

Ny generation Blu-ray lagrar 1TB

De japanska elektronikjättarna Sony och Panasonic har utvecklat blålaser-tekniken så att det på sikt blir möjligt att lagra 1TB data på en dvd-skiva. Dagens Blu-ray-skivor klarar 50GB.
Förra sommaren meddelade Sony och Panasonic att de förenat sina utvecklingsresurser för att skapa en ny standard för optisk lagring på skiva. (Länk)

Båda företagen ingår i Blu-ray Disc Association, som bildades 2002.

Nu släpper de information om Blu-ray-skivans efterträdare. (Länk)

Den ska heta Archival Disc och lanseras i en första version sommaren 2015 med en lagringskapacitet på 300GB. Det är sex gånger mer än vad dagens Blu-ray-skivor har.

I nästa steg ökar kapaciteten till 500GB för att slutligen nå 1 TB. När det kommer att ske sägs inget om i informationen från de båda företagen.

I första hand är Archival Disc tänkt för långtidslagring av stora dokumentvolymer hos företag. Archival Disc ska kunna läsas 50 år fram i tiden.

Basen för alla utvecklingsstegen i Archival Disc är dubbelsidig diskteknik med tre lager på varje sida. Våglängden är 405 nanometer. Överhörningen har eliminerats med ”Narrow Track Pitch”.

För 300GB-skivan anges spåravståndet till 0,225 mikrometer och databitlängden till 79,5 nanometer.

Blu-ray-tekniken, som samlade nio ledande elektronikföretag – Hitachi, LG Electronics. Panasonic, Philips, Pioneer, Samsung, Sharp, Sony och Thomson – slog ut Toshibas konkurrerande HD DVD-standard.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)