JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Internetbilar nästa för Nokia

Nya Nokia-chefen Rajeev Suri rivstartar med en storsatsning på uppkopplade bilar. 100 miljoner dollar satsar i en ny fond – Connected Car Fund – som ska investera i företag som utvecklar teknik för smarta bilar.
Den 25 april slutfördes amerikanska Microsofts köp av finländska Nokias mobiltelefonverksamhet och den 29 april utnämndes chefen för nätbolaget Nokia Solutions and Network Rajeev Suri till vd och koncernchef för ”nya” Nokia.

Affären med Microsoft har tagit nästan åtta månader att genomföra men nu är den klar och börsnoterade Nokia Corporation är ett helt annat företag än det var för mindre än en månad sedan.

Den största verksamheten i Nokia är nätbolaget NSN, som tidigare samägdes med Siemens men som nu är ett helägt Nokiabolag.

En annan stor verksamhet är kart- och navigationsbolaget Here, som bildades efter att Nokia 2008 köpte amerikanska Navteq för 8 miljarder dollar.

Med den affären kom Nokia över digitala kartor och navigationsteknik som används både i mobiler och i en stor del av de bilnavigationssystem som finns på marknaden.

I ett pressmeddelande uttalar sig både chefen för Here, Michael Halbherr, och Paul Asel, partner i Nokias riskkapitalbolag Nokia Growth Partners, om den nya sköna värld som väntar när världens fordon kopplas upp mot internet.

– Bilar håller på att bli en ny plattform för teknik som liknar den som finns i mobiltelefoner och surfplattor, säger Paul Asel.

I dag handlar det om att sensorerna i bilar skickar information om trafikläget till andra bilar men de stora tekniksprången kommer med autonoma bilar som kör i vanlig trafik, det som internetföretaget Google är pionjär på och som numera alla bilföretag experimenterar med, bland annat Volvo i Göteborg.

Den nya Connected Car-fonden blir den fjärde fonden under Nokia Growth Partners paraply och ökar NGP:s investeringskapacitet till 700 miljoner dollar.

Läs Nokias pressmeddelande här. (Länk)

Och nya Nokiachefens programförklaring här. (Länk)
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)