JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tryckt UV-mätare för solskydd och vattenrening

Tryckt UV-mätare för solskydd och vattenrening

Forskningsbolaget Acreos nya sensorplattform baseras på ett UV-känsligt bläck som omvandlar den infallande strålningen till en elektronisk signal som är proportionell mot ljusets intensitet. Tekniken kan bland annat användas som larm för personer som vistas i solen eller för att mäta UV-dosen vid vattenrening.
- Nu söker vi affärspartners och har redan inlett en dialog med ett företag som utvecklar en vattenreningsprodukt. Men vi hoppas också att komma i kontakt med andra företag inom Life Science och Medtech, säger Göran Gustafsson på Acreo Swedish ICT.

UV-mätaren bygger på den integrerade, tryckta sensorplattform som tidigare utvecklats av Acreo i samarbete med Linköpings universitet. UV-mätaren och andra tryckta sensorlösningar kommer att demonstreras på konferensen Lope-C i Munchen 27-28 maj och på Biosensors i Melbourne 27 till 30 maj.

För att skapa den generiska sensorplattform använder Acreo elektriskt ledande material (sensorbläck) för att kunna skriva ut batteri, sensor och displayer som integreras med en konventionell logikkrets i kisel. Beroende på vad plattformen ska mäta eller detektera – till exempel glukos, bakterier eller UV-ljus – används olika typer av sensorbläck.

Mer information om bioteknikvarianten av sensorplattformen finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)