JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 4 juli 2020 VECKA 27
UPnP+Protokollet Universal Plug and Play (UPnP) ska använda messaging-gränssnittet XMPP för att koppla upp intelligenta prylar på Internet. Dessutom får UPnP stöd för att koppla upp enklare protokoll än IP.
UPnP+ kallas den nya versionen av protokollet vars stora tillämpning idag är att koppla samman lokala datorer med mediaservrar.

Dagens UPnP använder IP-protokollet och arbetar huvudsakligen i lokala nät. Nu adderas gränssnitt dels för att ansluta enheter över enklare protokoll som Ant, Z-Wave och äldre Zigbee, och dels för att kommunicera över Internet.

De nya specifikationerna kommer att släppas royaltyfritt senare i år.

Enligt organisationen UPnP Forum existerar idag inget smidigt och standardiserat sätt att komma åt prylar över Internet. Detta hämmar utvecklingen av ett ekosystem för IoT.

En så kallad sensorbrygga kommer att vara en typisk komponent i systemlösningen. Den översätter mellan de olika protokollen och kan vara en separat komponent likväl som en app i en smarttelefon.

För Internetkommunikationen används det klassiska öppna messaging-protokollet XMPP (Jabber). I en demonstration i Colorado tändes lampor via en XMPP-server i Krakow. I september, på mässan IBC, ska UPnP också demonstrera sensorstyrning via molnet.

Varje typ av tillämpning har ett eget protokoll, en så kallad DCP (device control protocol). Idag finns DCP:er för bland annat belysning, termostater, persienner och övervakningskameror.

XMPP används bland annat av  Facebook som externt gränssnitt till dess chatt-funktion – så förmodligen kommer någon att se till så att du kan kontrollera och styra belysning och temperatur hemma via Facebook.

En annan nyhet i UPnP+ är att säkerhetsfunktioner och energisparfunktioner övergår från att vara frivilliga till att vara obligatoriska för den som vill certifiera sig. Och så blir stödet för IPv6 bättre.

UPnP Forum grundades 1999 och har idag drygt tusen medlemmar. I styrkommittén sitter bland annat Cisco, Intel, ZTE, Samsung och LG.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)