JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rockchip bygger billig SoC åt Intel
Intel RockchipKinesiska Rockchip ska hjälpa Intel att konstruera en processor. Det handlar om den tredje processorn i Intels mobilprocessorfamilj Sofia. Intels Atom-processorer får därmed en chans att snabbare ta sig ut på marknaden, hoppas Intel.
– Något som de tar med sig till bordet är en massa relationer och partnerskap som ligger långt bortom vad vi själva har, säger Intels vd Brian Krzanich till nyhetsbyrån Reuters.

Intel får en chans att nå fram till kinesiska tillverkare, påpekar EE Times.

Båda företagen kommer att saluföra processorn ”i sina befintliga kundbaser” men den kommer att bära Intels varumärke.

Processorn byggs på en fyrstämmig Atom Silvermont-cpu och ett 3G-modem från Intel. Den familj den tillhör – Sofia – är Intels lågprisfamilj, avsedd för billiga surfplattor.

Rockchip och dess konkurrent Allwinner är de största tillverkarna av processorer för lågprismobiler och surfplattor i Kina. Till skillnad från Allwinner kommer nu Rockchip att kunna erbjuda en systemkrets med inbyggt modem.

40 miljoner mobilprocessor skeppade Rockchip i fjol. De var alla baserade på Arm-cpu:er upp till Cortex A12. Rockchip har sedan slutet av förra året också rätt att bygga kraftfulla 64-bitars-Armprocessorer som är ännu tydligare konkurrenter till Intels Atom-processorer.

Enligt avtalet kan Rockchip fortsätta bygga Arm-processorer och Intel har också rätt att bygga mobilprocessorer med andra än Rockchip, även om några sådana samtal inte pågår.

– Detta är en stort. Rockchip är det första företag som i princip får möjlighet att licensera en x86-processor i en egen systemkrets, påpekar bloggen Anandtech..

Enligt Anandtech ger avtalet en möjlighet för Intel att producera billigare Atom-processorer än Intel skulle klara på egen hand. Enligt en kommentator till Anandtechs text är är Atom en utmärkt mobil-cpu men Intel klarar inte att konstruera systemkretsar som kan konkurrera med Qualcomm. Andra tror på Intels egen version att det ger Intel en möjlighet att sprida sig till nya kunder.

Intels mobilprocessorfamilj Sofia lanserades i slutet av förra året och har nu tre medlemmar. Under fjärde kvartalet inleds leveranserna av den första, som är en dubbelkärnig 3G-processor. Rockchip-3G-processorn och en LTE-processor ska levereras nästa år.

Alla Sofiaprocessorer tillverkas av TSMC – men Intel planerar att flytta dem till sina egna chipfabriker under 2016.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)