JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vind, vatten och sol ger billigast el

Vind, vatten och sol ger billigast el

I en färsk studie från Elforsk framkommer det att el från vattenkraft och vindkraft placerad på land är de billigaste sätten att producera el i nya anläggningar. Tar man även hänsyn till aktuella styrmedel, som utsläppsrätter, elcertifikat och skatter, blir vindkraften enligt Elforsk i särklass billigast.
Enligt studien ”El från nya och framtida anläggningar 2014” som presenterades igår hamnar både  vattenkraft och vindkraft  i storleksordningen 45 till 50 öre per kilowattimme i produktionskostnad.

Visserligen ger kolkraftverk den allra billigaste elen, men i Sverige är det inte ett aktuellt alternativ.

Istället konstaterar studien att kostnaderna för el från solceller har minskat kraftigt sedan den senaste studien, som släpptes för tre år sedan. I solcellsparker går det att få produktionskostnaden under en krona per kilowattimme.

Kärnkraftens produktionskostnader har däremot stigit och ligger nu på nästan 55 öre per kilowattimme.

Alla kostnader är beräknande utan de styrmedel som utsläppsrätter, elcertifikat och skatter som finns i befintliga stödsystem. Om styrmedlen tas med i beräkning blir vindkraften i särklass billigast, enligt Elforsk.

Här kan du ladda ner olika varianter av rapporten (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)