JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan Androidappar anpassas för bilen

Android AutoNu kan Androidappar anpassas för bilen

Google släpper programmeringsgränssnitt som gör att du kan anpassa din app till att utnyttja bilens pekskärm, mikrofon och andra användargränssnitt. Tekniken fungerar för alla telefoner, pekplattor och elektroniska accessoarer som använder den nya versionen Android 5.0 (Lollipop).
Alla Android-appar kan från och med nu definiera ett extra gränssnitt för hur de kan användas kopplade till en bil. Tekniken kallas för Android Auto.

Alla appar som har textinmatning eller -utmatning kan exempelvis komplettera dessa med Googles omvandlingstjänster mellan text och tal – inkomna meddelanden läses upp och föraren kan svara på dem med rösten.

Apparna körs i telefonen medan bilens pekskärm, mikrofon, högtalare, och så vidare, används som användargränssnitt. De första kommunikationskanalerna som erbjuds i Android Auto är audio och messaging.

Övrig kod till din app fortsätter att se ut som tidigare, men du utökar den till att dessutom kunna hantera de extra interaktionskanaler som öppnas när du kopplar den till bilen.

Folk använder redan sina Androidmobiler i bilen. Genom att anpassa gränssnittet till varje app för förarhytten kan användandet i fortsättningen ske lite säkrare. Detta uppger Google vara en huvudanledning till att det tar initiativet Android Auto.

Appar som stöder Android Auto kommer att få en särskild etikett i appbutiken Google Play. Ännu publiceras de inte där.

Googles navigationstjänst Maps stöder Android Auto. Musiktjänsten Spotify och meddelandetjänsten Kik är två appar som håller på att anpassas.

Andra kommande Android Auto-anpassade appar är WhatsApp, iHeartRadio, Joyride, MLB.com, NPR, Pandora, PocketCasts, Songza, SoundCloud, Stit, Anher, TextMe, textPlus, TuneIn och Umano.

Det finns ett Android Auto Developers Google+-nätverk för den som vill hålla sig uppdaterad.

Androidtelefoner kan kopplas till bilen redan idag, men integrationen är inte lika djup. En liten men konkret skillnad är att om din Android spelar musik från en spellista när du kopplar in den, så fortsätter den under Android Auto spela från listan, medan den utan Android Auto börjar om från början.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)