JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Patentkonsortiet Rockstar – Apple, Ericsson, Microsoft, Sony och RIM – blåser av striden mot Google ett år efter konsortiets stämning. Det framgår av ett domstolsdokument. Avtalet tycks även omfatta flera av Googles Androidpartners.
Det existerar sedan den 12 november ett bindande avtal mellan Google och Rockstar som löser alla tvister mellan dem. Detta enligt ett dokument som Rockstar lämnat in till domstol.

Ytterligare ett mer detaljerat avtal håller nu på att tas fram. Detta kommer att ta tid eftersom det enligt Rockstars dokument är flera parter inblandade i uppgörelsen utöver Google och Rockchip.

Detta kan inte betyda något annat enligt IPR-analytikern Florian Müller än att uppgörelsen täcker in även tvister som Rockstar har med företag som tillverkar Androidmobiler – Asustek, HTC, LG Electronics, Pantech, Samsung och ZTE.

Också Huawei fanns tidigare bland de stämda, men har redan nått en uppgörelse med Rockstar.

Det framgår inte av Rockstars dokument vem som är uppgörelsens vinnare. Florian Müller tror Google är nöjd med hänvisning till att Google aldrig tidigare gett upp så här tidigt i en process.

Mobilvärlden har under några år mullrat av IPR-konflikter, men på sistone har flera fronter tystnat. När dimman efteråt skingrats har det överraskande visat sig att patent varit ett betydligt sämre vapen än många väntat sig i striderna mellan IT-bjässarna.

Också detta talar för att uppgörelsen med Rockstar gynnat Google – statistiken talar emot att Rockstar skulle kunna tjäna på en lång process mot Google.

Rockstar har nyss tecknat en uppgörelse med Cisco. Den senare ska betala 188 miljoner dollar för licensiering av Rockstarpatent på kabelnätsmodem

Processen mellan Rockstar och Cisco startade i februari på Ciscos initiatitv. Rockstar hade månaden innan stämt Ciscos kunder – kabelinternetleverantörer som Time Warner, Windstream, Suddenlink, Knology och Cable One – men Cisco trädde emellan med hänvisning till att det var dess modem som gjorde intrånget.

Patenttrollet Rockstar bildades genom att ägarna tillsammans köpte patentinnehållet i avsomnade nätverksföretaget Nortel för 4,5 miljarder dollar. Även Google bjöd – företaget spexade genom att bjuda pi (3,14159…) miljarder för Nortels IP (”PI för IP”).

Ett patenttroll är en ”armé utan territorium” – ett företag som licensierar patent men saknar egen verksamhet som kan inkräkta på patent. Rockstar är ett bra exempel. Medan patenten var i Nortels ägo kunde de inte göra någon nytta mot Cisco, eftersom Cisco hade egna patent som det kunde vända mot Nortel. Patentfred rådde därmed mellan de två företagen.

Men med Nortels verksamhet ur vägen försvann Ciscos möjlighet att försvara sig vilket Rockstar nu framgångsrikt utnyttjat mot Cisco.

Rockstar försökte också använda den för patenttroll vanliga taktiken att stämma högt upp i näringskedjan – kabelinternetleverantörer snarare än Cisco direkt. På det viset kan trollet få pengar från fler och trollet kan också argumentera för att licensvärdet ska beräknas efter produkter med högre värde än den billigare komponent där den patenterade tekniken används.

Att Rockstar stämde operatörer är snäppet aggressivare än Ericssons patentstrategi att stämma produktägare, men snäppet mindre aggressivt än att som ännu mer hårdhudade patenttroll stämma enskilda abonnenter.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)