JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chefsslakt på Samsung
Världens största mobiltillverkare Samsung har inte levt upp till förväntningarna och ett dussintal höga chefer har nu lämnat företaget efter den dramatiska vinstvarningen i november.
Det är den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal som rapporterar att en rad toppchefer inom Samsungs mobilverksamhet tvingats bort. Det handlar om högt uppsatta chefer med titlar som vice president, senior vice president och executive vice president.

Det är dock oklart om alla av det dussintal chefer som försvinner från smartphone-verksamheten fått sparken eller om några har omplacerats inom koncernen.

Bland de många kommentarer  som i dag publiceras i den internationella affärspressen noteras förvåningen att den högsta chefen för mobilverksamheten JK Shin är kvar i ledningen.

Samsung rapporterade i november att vinsten för tredje kvartalet halverats efter marknadsförluster  på mobiltelefonerna. Företaget väntas nu dra ned antalet modeller med en tredjedel.

Samsung petade för flera år sedan ned Nokia från mobiltelefontronen, men nu tycks även Samsungs överlägsna position vara hotad.

Mobiltelemarknaden är mycket mer dramatisk än andra teknikmarknader, samma företag kan sitta ohotade i decennier, Microsoft och Intel till exempel.

Men på mobilfronten växlar faktiskt ledaren. En gång var Ericsson störst, efter att ha  petat ned Motorola. Sedan kom Nokia och hade under flera år mer än en tredjedel av marknaden för mobiltelefoner.

Men när Apple lanserade internetmobilen Iphone och Google lanserade det  konkurrerande operativsystemet Android var Nokias dagar räknade och vägen till tronen öppen för Samsung.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)