JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Äntligen får Halmstad sitt nya elektroniklabb

Äntligen får Halmstad sitt nya elektroniklabb

– Det känns fantastiskt roligt att det här blir av. Med ECH sätter vi verkligen Halmstad på kartan, säger Karolina Davidsson, vd för Halmstads Näringslivs AB om det nya elektronikcentrum som ska stå klart till nästa sommar.
Anläggningen byggs mellan husen D och E på högskolans campusområde. Byggnaden är ritad av Isrenn Arkitekter. Här ska rymmas ett nytt elektroniklaboratorium och en ny testanläggning för systemintegration och elektromagnetisk kompatibilitet (EMC).

Satsningen sker inom ramen för elektroniknätverket ”För framtidens elektronik i Halmstad”. Nätverket samlar företag, akademi och forskningsinstitut tillsammans med kommun, region samt branschföreningarna Svensk Elektronik och Halmstad Elektronikförening.

– Genom byggandet av ECH positioneras Halmstad i framkant inom framtidsområdet inbyggd elektronik. Projektet kommer att möjliggöra en stor teknisk utveckling, säger Johan Karlsson, ordförande i Halmstad Elektronikförening, i ett pressmeddelande från Högskolan Halmstad.

I dag finns det ett testlabb på högskolan med avancerade mätinstrument men det krävs också en riktig testkammare – ett skärmat och dämpat rum med antenner och antennstyrningsutrustning. Förutom antenner och antennstyrning ska det finnas signalgeneratorer, mätmottagare, närfältsprober, ESD-testare, oscilloskop, spektrumananalysatorer och nätverksanalysatorer.

När Elektroniktidningen besökte Högskolan i Halmstad våren 2013 var projektet ECH det stora samtalsämnet. (Länk)

Att det fysiskt skulle få sitt högkvarter i anslutning till högskolan var helt klart. Högskolan i  Halmstad är navet i det elektronikkluster som skapats av de många avknoppningarna från högskolans forskningsprojekt om inbyggda system och trådlös kommunikation.

De avknoppade högskoleprojekten omsätter mer än 1 miljard kronor och sysselsätter omkring 600 personer.

Förutom de femton elektronikföretagen i ECH-nätverket ingår också SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, branschorganisationen Svensk Elektronik, Science Park i Halmstad, Region Halland och Halmstad kommun.

I dag anlitar företagen SP för testning, men med en egen testkammare räknar Halmstadsföretagen att kunna öka tempot i utvecklingsarbetet,

Så här skriver ECH i sin programförklaring: "ECH ska vara en mötesplats där innovationer och avancerade tester på nya elektronikprodukter kan genomföras, en mötesplats där företag och forskare får möjlighet att träffas och pröva nya teorier i en välutvecklad laborativ miljö."

Här är de nuvarande företagen i ECH-nätverket:
Advanced Electronic Systems AES
Armeka
Artektron
Comfort Audio
Etteplan
Free2move
Getinge
HMS Industrial Networks
J&D Assisting Systems
Lansen Technology
Nibe
Phoniro Systems
Redsense Medical
Sensor Communications Sweden
Structab
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)