JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xiaomi satsar på smarta hem

MideaXiaomi satsar på smarta hem

Kineiska Xiaomi – världens tredje största mobilleverantör – köper en andel i kinesiska Midea som tillverkar bland annat luftkonditionering, vitvaror och belysning för både hemmabruk och industriellt bruk. Detta är den senaste i en serie satsningar från Xiaomi på smarta hem.
För 1,5 miljarder kronor ropar Xiaomi hem 1,29 procent av aktierna i Midea.

Xiaomi är världens tredje största mobiltelefonmärke. Företaget har i år börjat utvidga sig mot smarta hem och har bland annat föresatt sig att investera i 100 företag som utvecklar smarta produkter.

Företagets stora mål tros vara att etablera sig som den stora leverantören av det smarta hemmet till Kina. Xiaomis variant av operativsystemet Android heter Miui och samma beteckning används på företagets ekosystem för smarta hem.

Hittills säger Xiaomi sig ha lockat in 25 företag i sitt smarta-hem-ekosystem. Företaget har satt sin logga på en luftrenare, en webbkamera, en blodtrycksmätare, en LED-lampa och ett vägguttag. Företaget har dessutom en router, en smartteve och ett träningsarmband i sitt eget sortiment.

Midea grundades 1968 enligt Wikipedia som en liten tillverkare av flasklock. 1980 tillverkade man sina första fläktar. Under 2013 levererade företaget 250 miljoner produkter och omsatte 147 miljarder kronor. Företagets hittillsvarande smartahemsstrategi M-smart ser ut som alla andras: smarta prylar plus gateways plus molntjänster.

Xiaomis framgångar kan även komma Sverige tillgodo. Det svenska telekombolaget Ericsson har ett drömläge i sina förhandlingar med Xiaomi om patentlicenspengar – Indien förbjöd just Xiaomi att sälja sina telefoner i Indien, vilket avbröt Xiaomis explosiva tillväxt i landet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)