JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny utredning mot Qualcomm

Ny utredning mot Qualcomm

Sydkorea öppnar en utredning mot amerikanska Qualcomm för brott mot konkurrenslagstiftningen. Utredningen är en i raden – också i EU och i USA misstänks företaget för konkurrensbrott, och i Kina fick företaget i veckan rekordböter.
Konkurrensmyndigheterna i Sydkorea tittar närmare på royalties som Qualcomm krävt från sina chipskunder mobilmakarna Samsung och LG. 

Qualcomm fick betala 207 miljoner dollar i böter i Sydkorea redan år 2009. Den gången ansåg domstolen att företaget krävt in högre licensavgifter från mobiltillverkare som använde kretsar från Qualcomms konkurrenter.

Utredningar mot Qualcomm pågår sedan tidigare i EU och på hemmaplan i USA. Och i Kina dömdes företaget nyligen till 8,2 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat sin marknadsställning. Dessutom sattes där nya gränser för hur företaget fick beräkna sina licenser för mobilpatent i Kina.

Utredningen i USA gäller misstänka brott mot licensvillkor. EU undersöker om företaget tillämpat selektiva rabatter för sina halvledarkomponenter.

Qualcomm hävdar sin oskuld,

– Vi samarbetar fullt ut med dessa myndigheter och tror att våra affärsmetoder står i full överensstämmelse med dessa länders lagstiftningar, säger företaget.

Qualcomm gör stora vinster på sina patent – licensavgifter representerar enligt nyhetsbyrån Bloomberg 60 procent av företagets inkomster och uppgick till 30 miljarder dollar de senaste fem åren.

Företaget har – rättvist eller orättvist – rykte om sig om att vara mobilpatentbranschen Bad Boy. Andra mobillicenssäljare – konkurrenter – hävdar att Qualcomm är den som skickar de saftigaste notorna för sina mobillicenser, och därmed kapar åt sig en större del av licenskakan.

Även den nya sänkta prisregel som Qualcomm måste leva efter i Kina, beskrivs av en konkurrent som mycket frikostig.

– Vi skulle jubla om vi fick sätta priset på det viset, säger konkurrenten till Elektroniktidningen,
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)