JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inomhuspositionering får 15 miljoner
Linköpingsföretaget Senionlab tar in 15 miljoner kronor från SEB Venture Capital i en A-runda. Det här är Senionlabs första externa finansieringsrunda.
Senionlab levererar inomhuspositioneringssystem för köpcenter, detaljhandel, sjukhus och andra allmänna miljöer. För att maximera precisionen dammsuger företaget alla mobilens mottagare och sensorer – wifi, bluetooth, gyro och accelerometrar – på information.

Tekniken är särskilt användbar inomhus där GPS inte fungerar. Outnyttjade tillämpningsmöjligheter finns enligt Senionlab bland annat inom räddningstjänst, sjukvård, detaljhandel, tillverkningsindustri och logistik.

Kapitalet kommer i första hand att användas för att finansiera Senionlabs fortsatta expansion av säljorganisationen och för att etablera lokal närvaro i geografiska regioner. Dessutom kommer företaget att fortsätta att utveckla nya funktioner och tjänster.

Senionlab säger sig vara störst på LBS-marknaden (platsbaserade tjänster) och har idag över 250 installationer i 32 länder.

Marknaderna för LBS och IPS (inomhuspositionering )  omsatte 935 miljoner dollar i fjol och kan enligt en prognos som Senionlab citerar komma att växa till 4,4 miljarder år 2019.

– Vi har följt Senionlab med stort intresse och är imponerade av den snabba utvecklingen i detta unga tillväxtföretag, säger Ulf Lewander, Investment Manager på SEB Venture Capital.

– Vi är övertygade om att IPS kommer att vara lika naturligt som GPS inom en snar framtid och att Senionlab har utmärkta förutsättningar att driva denna utveckling.

Några av aktörerna på marknaden är Apple, Samsung, Google, Nokia, Microsoft, Hewlett Packard och IBM.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)