JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson stöttar nederländsk solbil

Ericsson guidar nederländsk solbil

Ett studentlag från Universitetet i Eindhoven får svenska Ericssons hjälp att bygga en solbil för fyra passagerare. Den ska klara att resa 1500 kilometer på en enda laddning och hoppas kunna försvara sin titel från i förrfjol i tävlingen World Solar Challenge.
1500 kilometer motsvarar sträckan Treriksröset–Smygehuk. Men den här resan kommer att gå över en soligare väg i Australien, mellan städerna Darwin och Adelaide vilket utgör en sträcka på 3000 kilometer. Bilen ska kunna ta sig denna sträcka med ett enda uppehåll för uppladdning, vilket är vad reglerna kräver.

21 studenter ingår i laget, som heter Solar Team Eindhoven. Laget är redan vinnare – de tog segern i samma tävling år 2013, i Cruiser-klassen. Så i år har man att alltså en titel att försvara.I år har Eindhovenlaget med sig en bil som är omkonstruerad från grunden.

Ericssons bidrag är en app som kommer att hjälpa Eindhoven att välja en optimal rutt. Appen utnyttjar Ericssons molntjänst Connected Traffic Cloud som Ericsson lanserade på Mobile World Congress i år.

Via Ericssons trafikmoln kan uppkopplade fordon och vägtrafikmyndigheter kommunicera med varandra om exempelvis väder- och trafikförhållanden.  Inte minst det förstnämnda kan förstås en soldriven bil ha mycket nytta av.

Appen ska också försöka hjälpa bilen att bromsa och gasa så lite som möjligt med hjälp av bland annat trafikinformationen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)