JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första kommersiella rf-skördaren

Första kommersiella rf-skördaren

Med en antenn stor som ett kreditkort säger sig brittiska Feevolt kunna skörda runt 100μW från de radiosignaler som finns i ett normalt kontor eller hem. Tekniken är patenterad och ska lanseras kommersiellt inom kort.
Energin från mobilnät, wifinät och tv-sändningar ligger normalt på några nanowatt per kvadratcentimeter eller i extremfallen upp till någon mikrowatt per kvadratcentimeter. Det har hittills varit för lite för att kunna skördas med konventionell teknik för att driva exempelvis sensornoder eller ladda batterier.

Brittiska Freevolt säger sig som första företag ha löst problemet. Exakt hur det går till förklaras inte på företagets hemsida annat än om att det handlar om en patenterad likriktare som kan tillgodogöra sig maximalt mycket av rf-energin.

Med en antenn för flera frekvensband, som inte är större än ett kreditkort, ska företagets lösning oberoende av orientering på antennen kunna ge runt 100 μW i ett vanligt kontor eller hem. Exakt vad effekten blir beror såklart på hur mycket radiosignaler det finns.

Den som behöver mer än 100 μW ska kunna kombinera flera mottagare, Freevolt uppger att det går att skrapa ihop åtminstone 3 mW.

Det finns inga priser på företagets hemsida och inget lanseringsdatum men den som är nyfiken kan anmäla intresse för ett utvärderingspaket (länk). Tanken är annars att licensiera ut tekniken, inte sälja komponenter.

Den första kända licenstagaren är brittiska Cleanspce som just nu kör ett gräsrotsfinansieringsprojekt för sin luftkvalitetsmätare som innehåller Freevols rf-skördare (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)