JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
En svensk bergbult tog hem segern när den amerikanska IoT-tävlingen Ipso Challenge avgjordes i San Jose, USA, i natt. Forskare från Luleå universitet har utvecklat den vinnande skapelsen i samarbete med Eistec, GrepIT, Malmfälten och Gluetech. Förutom äran fick de 10 000 dollar.
– Det är en enorm ära få ta emot priset. Detta kommer att stödja utvecklingen av nästa generations prototyp som vi arbetar med för att förändra en traditionell och global gruvindustri, säger Jens Eliasson, forskare och biträdande professor inom Eislab vid Luleå tekniska universitet.

Det som renderat så stor uppmärksamhet är en smart bergbult som kan varna för skalv, men också meddela om den håller på att gå sönder.

Årligen installeras det ungefär 100 miljoner bultar i gruvor för att stabilisera håligheter så att en gruvort inte ska kollapsa. Men traditionella bultar kan gå sönder utan varning vid seismisk aktivitet. Till den nyutvecklade bulten har man adderar sensorer och möjlighet till trådlös kommunikation. Därmed kan den exempelvis känna av förslitningar innan det är för sent, men också reagera på vibrationer.

Varje enskild bergbult är även försedd med kraftiga diodlampor i olika färger som kan användas för att informera eller varna. De kan exempelvis visa vägen till närmaste utgång eller signalera när det är risk för skalv. Positionering – genom samverkande bergbultar – är också något forskarna vid Luleå tekniska universitet arbetar med att utveckla. Med en sådan funktion skulle det vara möjligt att se var någon eller något befinner sig under jorden.

– Vi ser fram emot att följa de här företagens och forskarnas framgång med sin fortsatta innovation när de når ut på marknaden, säger Nicholas Ashworth, vice ordförande för Ipso Challenge 2015, under prisutdelningen.

Ipso Challenge är en tävling inom IoT (Internet of Things), som går av stapeln för tredje gången och arrangeras av Ipso Alliance.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)