JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brainchip släpper hjärna som IP-kärna
Nu kan du licensera en kärna kallad Snap-64 för integration i din nästa systemkrets. Snap-64 används som beräkningsaccelerator för den AI-teknik som kallas artificiella neurronnät.
Brainchips affärsidé är att licensiera ut sin konstruktion som IP-kärna och ta royalties per tillverkat chip. Man satsar också hårt på att muta in sina lösningar via 82 stycken patent varav sex är inlämnade och ett är beviljat.

För två år sedan skrev vi om Brainchips samarbete med Qualcomm som då erbjöd Brainchip-kärnor under namnet Zeroth. Qualcomm använder dem i mobilprocessorn Snapdragon 820.

Brainchip ägs sedan tidigare i år av ett australiskt mineralexploateringsföretag som tidigare hette Aziana, men som i samband med köpet döpte om sig till Brainchip.

Snap-64 (Spiking Neuron Adaptive Processor) har hittills implementerats i en FPGA.

Brainchchip är långt ifrån först med att försöka simulera hjärnan i elektronik. Det var faktiskt en av de första idéer man fick när datorn uppfanns.

Aktuella projekt idag finns hos IBM, som har en neuronnätsaccelerator i sitt chip Truenorth och dessutom arbetar i ett annat projekt med teknik från Palmgrundaren Jeff Hawkins. Intel har neuronnätskärno i sin processor Quark SE. Och den 20 år gamla arkitekturen Zisc lever fortfarande kvar, idag under namnet Neuromem i ett företag som kallar sig General Vision.

Nyare idéer om att implementera artificiella hjärnceller i memristorer utforskas bland annat i Santa Barbara och i Michigan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)