JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Saab levererar drönare till polisen


Redan i höstas stod det klart att Saab vunnit polisens upphandling av drönare. Nu avslöjar försvarskoncernen att det handlar om tre enheter och att avtalet löper under tre år.

Polisen ska börja testa de små drönarna redan under året. Förutom en kamera kommer det att utrustas med diverse andra sensorer inklusive IR-sensorer för den mörka tiden på dygnet. Video, bilder och andra sensordata länkas i realtid till operatören.

Själva drönaren kommer från amerikanska  Aerovironment och Qube är en av företagets minsta plattformar. Qube har fyra rotorer, är 90 centimeter i diameter och väger 2,5 kilo. Den kan flyga cirka 40 minuter på en laddning och räckvidden är upp till 1 kilometer.

Qube används redan av den amerikanska polisen för att exempelvis ge en bättre överblick på en brottsplats eller för att söka efter försvunna personer eller föremål.

Saab har lång erfarenhet av obemannade flygsystem. Sedan mitten av 90-talet har företaget haft system- och supportansvar på svenska arméns UAV:er Ugglan, Örnen och Falken.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)