JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EEMBC vill mäta på IoT och lära ut säkerhet

EMBEDDED WORLD Prestandaorganisationen EEMBC filar på ett nytt prestandatest för IoT. Samtidigt har organisationen fått en idé av ett helt nytt slag –  att ta fram guider kring hur IoT-säkerhet kan implementeras.

Vad gäller prestandatestet ska det liksom dagens EEMBC ULP bench mäta energieffektivitet.  Utöver processor behöver man därmed stoppa in sensorer och kommunikation i testuppsättningen. Efter en omröstning bubblade Zigbee, Thread och BLE upp till toppen vad gäller kommunikationen.

Inte 6lowpan?

– Nej inte än. Det kanske väntar i foajén, säger Brent Wilson på Silicon Labs som är co-chair i IoT-gruppen.

EEMBC håller även dörrarna öppna för att involvera yttäckande protokoll som LoRa och Sigfox i testet.

EEMBC vill mäta på två scenarier. Det ena är en smarta-hems-tillämpning, kanske en zigbee-ljusomkopplare. Det andra är en smart accessoar, kanske en pulsmonitor.

Elektroniktidningen får en närmare beskrivning av hur det sistnämnda testet skulle kunna se ut: en sensor levererar data till en processor som filtrerar det den mäter och sedan kopplar upp sig krypterat till en telefon via Bluetooth och rapporterar till en app.

I arbetsgruppen finns Silicon Labs, NXP och ST, som är co-chair med Silicon Labs.

Ska ni testa meshnät?

– Nej. Noden behöver bara kunna ansluta sig, säger Brent Wilson.

Just nu styrs testuppsättningen med ett Arduinokort, men EEMBC håller på att uppgradera det till Raspberry Pi.

Även strömmätningen tror EEMBC kommer att kunna göras med en standardprodukt, till skillnad från ULP-testet där organisationen släppte egen hårdvara.

– EEMBC lämnar hårdvarumarknaden. Det finns inga pengar att hämta där, skojar Markus Levy, EEMBC:s ordförande.

Ytterligare ett IoT-test planeras, med säkerhetsfokus. Utöver själva testet finns här en helt ny ambition, att ta fram en handbok för säkerhet inom olika IoT-områden, som smarta hem, medicin, accessoarer, smarta städer, industri och energi.

Brent Wilson framhåller att det inte kommer att handla om certifiering, utan en handbok, och kanske även en online-wiki som beskriver säkerhetslösningar, diskuterar hur de kan se ut och vilka fotavtryck de har i energi, hårdvara och mjukvara, i både ändnoder och gateways.

I slutet av 2016 kommer EEMBC att presentera mer information kring sitt IoT-arbete. IoT-säkerhetsprojektet ligger minst 18 månader in i framtiden.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)