JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinesiska blickar på Lattice

FPGA-företaget Lattice har tagit hjälp av investmentbanken Morgan Stanley för att få hjälp att hitta en köpare. En intressent är enligt nyhetsbyrån Reuters från Kina – ett faktum som nu rönt stort intresse eftersom det återigen kan vara ett test på om ett kinesiskt företag har en chans att snappa åt sig en amerikansk halvledartillverkare.

Det som händer nu är ytterligare ett bevis på det kinesiska intresset för halvledarindustrin.

Under förra året övervägde det kinesiska statsägda konglomeratet Tsinghua Unigroup exempelvis att ta över den amerikanska minnestillverkaren Micron, sydkoreanska Hynix, taiwanesiska Mediatek och amerikanska Western Digital – alla fyra affärer har gått i stöpet.

Likaså har det statsägda konglomeratet China Resource uppvaktat Fairchild, som så sent för några veckor sedan nobbade det kinesiska budet (länk). Affärerna, åtminstone de som rör den amerikanska halvledarindustrin, har inte blivit av eftersom de sannolikt inte skulle ha fått godkänt av amerikanska tillsynsmyndigheter.  

Trots detta misstänks nu Tsinghua ligga bakom det kinesiska intresset för Lattice Semiconductor, som ända sedan i somras varit öppet för en försäljning.

Förra året nådde Lattice intäkter på 406 miljoner dollar, vilket var cirka 15 procent lägre än en tidig prognos. I början av 2015 betalade företaget dessutom 600 miljoner dollar för Kalifornienföretaget Silicon Image, som gör kretsar för trådbunden och trådlös överföring av multimedia. Därefter kom två uppsägningsvändor. Den senaste i oktober då företaget drog bort 175 jobb.

Fjolåret slutade i en förlust på 159 miljoner dollar. De finansiella problemen berodde enligt företaget dels på minskade inköp från Samsung, som historiskt stått för nära en femtedel av Lattice försäljning, dels  på vikande efterfrågan på mobila nät i Kina.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)