JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 17 januari 2020 VECKA 03

turing

Asymmetrisk kryptering får sitt andra Turingpris

Whitfield Diffie och Martin Hellman får årets Turingpris för tekniken asymmetrisk kryptering, som är grunden för en stor del av dagens avlyssningssäkrade kommunikation. De gratulerades bland annat av två tidigare Turingpristagare som ärats för samma teknik.

En miljon dollar tillfaller vinnarna av priset, som delas ut av dataforskningsorganisationen ACM (Association for computing machinery) och brukar kallas för datavetenskapens nobelpris.

Asymmetrisk kryptering gör det möjligt för två personer att upprätta en kodad förbindelse mellan sig utan att de behöver dela några hemligheter. Ett meddelande avsett för B:s ögon kodas med B:s kända offentliga nyckel och kan endast avkodas med hjälp av en hemlig privat nyckel som B skapade samtidigt med den offentliga.

Det här är andra gången som asymmetrisk kryptering vinner Turingpriset, som delats ut sedan 1966, vilket visar hur stor betydelse tekniken tillmäts inom datavetenskapen.

Priset annonserades i inledningen till en paneldebatt på konferensen RSA igår där Whitfield Diffie och Martin Hellman delade scenen med kryptologen Moxie Marlinspike och med två tidigare Turingprisvinnarna för samma teknik, Ron Rivest och Adi Shamir.

Panelen var senare enig i sin kritik av den amerikanska polismyndigheten FBI:s försök att tvinga Apple att knäcka krypteringstekniken i Iphone för att komma åt data från en brottslings mobiltelefon.

–  Det är ett misstag som kan komma att sätta ett farligt prejudikat, sade Martin Hellman.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)