JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Asymmetrisk kryptering får sitt andra Turingpris

turing

Asymmetrisk kryptering får sitt andra Turingpris

Whitfield Diffie och Martin Hellman får årets Turingpris för tekniken asymmetrisk kryptering, som är grunden för en stor del av dagens avlyssningssäkrade kommunikation. De gratulerades bland annat av två tidigare Turingpristagare som ärats för samma teknik.

En miljon dollar tillfaller vinnarna av priset, som delas ut av dataforskningsorganisationen ACM (Association for computing machinery) och brukar kallas för datavetenskapens nobelpris.

Asymmetrisk kryptering gör det möjligt för två personer att upprätta en kodad förbindelse mellan sig utan att de behöver dela några hemligheter. Ett meddelande avsett för B:s ögon kodas med B:s kända offentliga nyckel och kan endast avkodas med hjälp av en hemlig privat nyckel som B skapade samtidigt med den offentliga.

Det här är andra gången som asymmetrisk kryptering vinner Turingpriset, som delats ut sedan 1966, vilket visar hur stor betydelse tekniken tillmäts inom datavetenskapen.

Priset annonserades i inledningen till en paneldebatt på konferensen RSA igår där Whitfield Diffie och Martin Hellman delade scenen med kryptologen Moxie Marlinspike och med två tidigare Turingprisvinnarna för samma teknik, Ron Rivest och Adi Shamir.

Panelen var senare enig i sin kritik av den amerikanska polismyndigheten FBI:s försök att tvinga Apple att knäcka krypteringstekniken i Iphone för att komma åt data från en brottslings mobiltelefon.

–  Det är ett misstag som kan komma att sätta ett farligt prejudikat, sade Martin Hellman.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)