JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två noll till Alphago

30px-Go_b.svg

Två noll till Alphago

Googles AI-program Alphago (svart) vinner även det andra partiet mot go-mästaren Lee Sedol (vit). Det konstaterade kommentatorerna strax efter klockan nio svensk tid, även om matchen formellt inte  avslutades förrän klockan 9:27 då Lee Sedol gav upp.

– Igår var jag förvånad, idag är jag mållös, kommenterar Lee Sedol på presskonferensen efter matchen.

– Det fanns ingen tidpunkt under matchen då jag kände att jag ledde. Alphago spelade ett i det närmaste perfekt spel.

Chris Garlock och go-proffset Michael Redmond kommenterade matchen på Youtube.

– Vad har du för känsla för den här matchen? frågar Chris Garlock efter att Michael Redmond konstaterat att Alphago vunnit.

– Jag är mycket imponerad av hur Alphago spelade i de tidiga delarna av spelet. Det var en stor skillnad mot hur det kändes i oktober. Alphago spelar mycket mer aggressivt och spelar mycket mer mot hela brädet med innovativa typer av drag.

– Den tar kontroll över spelets inledning med drag som ser ovanliga ut, men som faktiskt fungerar. Den går på offensiven.

Kommentatorn för den japanska sändningen, Shinji Takao, som har den högsta rankingen 9 dan, tappade ett par gånger hakan över Alphagos drag – han trodde de var uppenbara misstag.

Men sedan efter att han tänkt ett tag insåg han att de var bättre än han trodde, kommenterar Viktor Essle Brantäng, som spelar i Göteborgs goklubb.

Alphago fick liknade kommentarer om inledningen av det första partiet, som Alphago vann och som spelades igår.

– Om jag hade gjort sådana drag i skolan skulle lärarna ha slagit mig på fingrarna, kommenterade ordföranden för USA:s goförbund.

Nu tar spelarna en paus och nästa match, den tredje av fem, spelas lördag morgon, svensk tid.

Den artificiella gospelaren Alphago är ett av runt hundra projekt på Googles moderbolag Alphabet som försöker dra nytta av en revolutionerande AI-teknik kallad deep learning. Att Alphago nu besegrat en go-världsmästare i två partier i rad är ytterligare en milstolpe.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)