JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlös laddning är här på riktigt

Under många år har det talats om trådlös laddning av prylar som mobiler, digitalkameror, läsplattor och annan elektronik, men införandet har tagit tid. Nu spår dock analysföretaget IHS att 10 procent av alla smartmobiler som skeppas i år kommer att kunna laddas trådlöst.

I fjol skeppades cirka 144 miljoner mottagare för trådlös laddning. Det är 160 procent fler än året innan, vilket också speglar en tillväxt som pågått under några år.

Det är huvudsakligen smartmobiler som driver på införandet av trådlös laddning, hävdar IHS i en ny rapport. I första hand är det Samsungs Galaxy-serie som banar väg för tekniken. Företagets S6-modell var den första smartmobilen i världen att stödja både Qi och PMA.

På andra plats kommer wearables. Här är det Apple Watch och Samsung Gear S2 som främst skapar tillväxt.

Samtidigt finns det kretstillverkare som inte bara ser till induktionsladdning, utan även stöder laddning baserade på magnetisk resonans. NuCurrent och Mediatek är exempel på företag som säger sig stödja alla tre större standarder för trådlös laddning som finns idag: Qi, PMA och A4WP.

Förra sommaren fick Power Matters Alliance (PMA) och A4WP (Alliance for Wireless Power) – som står bakom standarderna med samma namn – ett slutgiltigt godkännande att gå samman. Wireless Power Consortium (WPC) står bakom Qi.

Enligt IHS väntas även de första mottagarna baserade på magnetisk resonans dyka upp i bärbara datorer i år.

Rapporten "Wireless Power Receiver Market Report" går att köpa här (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)