JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart dubbel kapacitet i litiumbatterier

I november levererar MIT-avknopparen Solidenergy en första omgång laddbara batterier med dubbelt så hög volym- och viktkapacitet som dagens litiumjonbatterier. 

Den första tillämpningen är flygande drönare. Tidigt 2017 släpper företaget mobilbatterier och år 2018 bilbatterier. Det sistnämnda ser grundaren och vd:n  Qichao Hu fram mot.

– Dagens industristandard kräver 200 miles på en laddning. Vi kan leverera ett batteri med halva vikten och storleken, som går lika långt. Eller ett med samma vikt och storlek som går 400 miles på en laddning. Det kan göra ett stort intryck i samhällsutvecklingen.

Qichao Hu har en doktorsexamen från Harvard och har arbetat med den berömde batterikemisten Donald Sadoway.

I livslängd och säkerhet ska Qichao Hus batteri – ett litiummetallbatteri – mäta sig väl med de litiumjonbatterier som idag används i allt från smartklockor till elbilar. 

Storleksvinsten ligger i att anoden i batteriet består av en ovanligt tunn litiummetallfolie.  

Att litiummetallbatterier har hög kapacitet är känt sedan många år. Men de har haft begränsad livstid och varit svåra att ladda på ett säkert sätt. 

Solidenergy har hittat en stabil elektrolyt med lång livslängd. Ytterligare en punkt som företaget lyckats bocka av är att batteriet kan användas i rumstemperatur.

Sist men inte minst är maskinerna som används för produktionen desamma som  används för dagens litiumjonbatterier.

Orsaken till det är att en annan MIT-litiumbatteriavknoppare, A123, gick i konkurs samtidigt som Solidenergy bildades. Därmed fick SolidEnergy tillgång till A123:s faciliteter, som inkluderade renrum och tillverkningsutrustning för litiumjonbatterier.

Företaget bildades år 2012. Den första prototypen demonstrerades i oktober 2015 vilket gav Solidenergy 12 miljoner dollar i investeringar.

Produktionen sker i en nybyggd anläggning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)