JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

bitKortdatorn Micro Bit ska spridas utanför Storbritannien av en nybildad stiftelse.

I mars delades datorkortet Micro Bit ut till en miljon brittiska skolbarn. Nu ska detta digitala läromedel gå på export.

Kortet utvecklades på det brittiska radio- och teveföretaget BBC. En nybildad stiftelse har tagit över projektet och siktar på att sälja tiotals miljoner exemplar under de kommande 5–10 åren. 

Nederländska och isländska skolbarn har redan fått prova på tekniken. Innan årets slut ska kortet gå att köpa över hela Europa. Nästa år är det Nordamerikas och Kinas tur. 

– Målet är att 100 miljoner människor ska nås med Micro Bit, och med ”nås” menar jag att den ska påverka deras liv, säger Zach Shelby, direktör för Micro Bit foundation.

Zach Shelby är 6lowpan-guru på IETF, tidigare forskare på finska VTT och CWT, tidigare IoT-marknadschef på brittiska Arm och tidigare ”chefsnörd” på finska Sensinode.

Processorn i dagens första version av Micro Bit är norska Nordic Semiconductors ARM Cortex M0-processor NRF51822. Kortet har sensorer och Bluetooth LE.

Nästa år släpps en uppgraderad version med vassare processor och nya sensorer. Och kanske fler dioder i skärmen än dagens 5 x 5 som inte räcker för kinesiska skrivtecken.

Priset ska ner också, från dagens tretton pund, som en anpassning till fattiga marknader. 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus