JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart vet vi hur bra mobilnäten är

Hur bra står sig svenska mobilnät i en internationell jämförelse? Den frågan ska det tyska konsultföretaget P3 communications utreda tillsammans med webbsajten connect.de.

– Vi mäter regelbundet näten i 65 länder över hela världen. I många länder har våra publicerade studier blivit branschstandard med stort inflytande över utvecklingen på marknaden. Det kommer att bli intressant att se hur användarna upplever näten i Sverige och hur det ser ut jämfört med andra europeiska länder, säger P3 comnunications vd Hakan Ekmen i ett pressmeddelande.

Den här typen av tester har genomförts av P3 i Tyskland sedan 2002. De genererar en stor mängd data vilket gör det möjligt att jämföra den vanliga användarens upplevelse av respektive nät. Både storstäder och mindre orter kartläggs liksom infartsvägar och större motorvägar.

Testdata inkluderar röstsamtalskvalitet, nätverkets tillförlitlighet, upp- och nedladdningshastighet av filer, access till webbsidor och mobil videoprestanda.

Mätningarna görs på 3G- och 4G-näten med LTE-kompatibla smartmobiler i nät från Telia, Telenor, Tele2 och 3. Resultatet kommer att publiceras redan i december.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus