JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elsäkerhetsverket tittar närmare på störsändare

Störsändare kan användas för att få tyst på mobilpratande medpassagerare men också för att underlätta brott. Både innehav och användning  är dock förbjudet enligt lag. Elsäkerhetsverket startar nu ett projekt för att undersöka om det går att få bort apparaterna från marknaden.

När FOI för några år sedan köpte in störsändare som inte var större än att de fick plats i fickan visade sig alla fungera alldeles utmärkt. De störde ut två GSM-band, 800 MHz till 1 GHz och 1,6 eller 1,8 GHz till 2 GHz (länk)

All radiokommunikation är känslig för störningar, det är nästan bara militära radiosystem som designats med tanke på att någon skulle vilja störa ut kommunikationen medvetet.

Hur vanligt det är med störsändare är omöjligt att veta, det finns ingen statistik. I Sverige är det bara militären som får inneha och använda störsändare. Dessutom kan kriminalvården ansöka om att installera störsändare på fängelser. All annan användning är om förbjuden även om det av och till förekommer uppgifter om att störsändare använts vid brott.

Nu drar Elsäkerhetsverket igång ett projekt tillsammans med polisen och Post- och Telestyrelsen för att ta reda på hur det ska gå att få stopp på försäljningen av störsändare i Sverige. 

Projektet kommer att pågå under året.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)