JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halmstads radarsensor söker finansiering

En liten radar utformad som en glödlampa kan övervaka puls och andning utan att störa eller inkräkta på den personliga integriteten. Tekniken kommer från Raytelligence, tidigare känt som Swedish Adrenaline, och söker nu sex miljoner kronor i kapital.

Raytelligence är ett av två dotterbolag till Swedish Adrenaline

– Vi hade så skilda verksamheter inom Swedish Adrenaline att vi beslutade att dela upp verksamheten i två bolag, säger företagets vd Pelle Viberg till Elektroniktidningen.

Raytelligence: Den främsta produkten och tjänsten är RayVS1 som mäter vitalparametrar på människor i ett rum

Innowearable: Den främsta produkten i detta bolag är en sensor som mäter mjölksyrenivån i blodet indirekt under träning/tävling.

Idag är nattpatruller det vanligaste sättet att kontrollera att allt står rätt till hos äldre och sjuka som bor kvar hemma och som behöver tillsyn. 

– När hemtjänstens nattpatruller sätter nyckeln i dörren vaknar folk och tror att det är inbrottstjuvar. De får ångest och kan inte somna om, sade företagets vd Pelle Viberg till Elektroniktidningen för två år sedan, (länk).

– Videosystemen som finns är bara ett steg bättre – en person i ett kontrollrum som kopplar upp sig med videokamera och tittar på vederbörande. Det är integritetskränkande och resurskrävande.

Raytelligence i Halmstad har en egenutvecklad UWB-radar som löser uppgiften genom att registrera puls och andning. Tekniken fungerar på cirka fyra meters avstånd och även genom tunna gipsväggar.

Radarn är utformad som en fyrkantig glödlampa med E24-sockel vilket löser problemet med strömförsörjningen och dessutom placeringen, som är tänkt att vara på nattduksbordet.

Radarn är designad för ett ISM-band som täcker 58 GHz till 64 GHz och har en lobvinkel i horisontalplanet på ±60 grader.

Det finns tre lägen:
•FMCW som normalt sveper över hela bandet på 7 GHz med en sveptid på 1 ms till 25 ms. FMCW används för att kartlägga rummet och mäta andningen.
•Dopplerläget används för att upptäcka rörelser och för att mäta pulsen, det vill säga hjärtats rörelser.
•SFCW med ett antal fasta frekvenser används för att bestämma avståndet till olika föremål med en noggrannhet på mindre än en millimeter.

Företaget söker nu sex miljoner kronor i finansiering varav 1,5 redan säkrats.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus