JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Renesas petad från tronen

Under många år har japanska Renesas varit ohotad etta när det gäller styrkretsar. Så inte längre. NXP:s köp av Freescale skickar upp företaget i toppen samtidigt som Microchips förvärv av Atmel gör att företaget kan knipa tredjeplatsen, rapporterar analyshuset IC Insights.

NXP:s köp av Freescale har lyft företaget från en sjätteplats år 2015 till största styrkretstillverkare i fjol med marknadsandel på 19 procent. Tilläggas kan att Qualcomm köpte NXP sent i fjol.

Ungefär tre fjärdedelar av försäljningen år 2015 var 8- och 16-bitarskretsar som används i smarta kort. Efter sammanslagningen med Freescale har siffran sjunkit till en fjärdedel, istället har företaget seglat upp som en stor spelare inom fordonsområdet.

Microchip klättrade från en femteplats år 2015 till en tredjeplats i fjol. Den främsta anledningen var köpet av Atmel som lyfte omsättningen med 50 procent. Atmel låg nia på 2015 års lista, skriver IC Insights.

Även Cypress avancerade genom ett förvärv i form av Spansion. Spansion är nog mest känt för sina NOR-flash men köpte Fujutsu år 2013 vilket förde med sig bland annat verksamhet inom styrkretsar.

Den största förloraren 2016 var Samsung vars försäljning minskade med 14 procent primärt på grund av ett tapp inom smarta kort, skriver IC Insights.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)