JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Nvidia – den ledande tillverkaren av självkörningsdatorer – ska hjälpa Volvo Cars och Autoliv att ta fram en plattform för självkörande bilar.

Volvo Cars och Autoliv samarbetar redan i sitt gemensamma företag Zenuity för att utveckla mjukvara för en självkörningsplattform.

Mjukvara av det slaget snurrar idag huvudsakligen i självkörningsdatorer från Nvidia. Så att Zenuitys och Nvidias utvecklingsgrupper kopplas ihop är något som trimmar utvecklkngsprocessen för den plattformen. 

Att de dessutom annonserar sitt samarbete öppet är utmärkt reklam för Zenuity. 

Att Zenuity väljer att basera sin mjukvaruutveckling på Nvidias datorer är god reklam för Nvidia.

Nvidia har sedan tidigare ett liknande samarbete med kinesiska Baidu och dess självkörningsplattform. 

Utöver detta hjälper Nvidia flera av sina kunder att ta fram självkörande bilar, bland annat Audi, Tesla, Toyota, Volvo Cars och Mercedez-Benz.

Men samarbetena med Baidu och Zenuity syftar till någonting utöver detta, nämligen att ta fram plattformsprodukter som ska kunna licenserias av biltillverkare. En av kunderna till Zenitys plattform kommer att vara ägaren Volvo Cars.

Någa plattformskonkurrenter till Zenuity är Intel, Bosch, Tata Elxi och Waymo.

Nvidia och Volvo Cars har samarbetat sedan tidigare i Volvos Drive me-projekt, som använder Nvidias datorer – i bakluckan på Drive me-bilarna ligger Nvidias självkörningsdator PX – se bilden ovan!

År 2021 planerar Volvo Cars att ha bilar till försäljning som klarar att köra sig själva på egen hand, och utan att ha en människa i beredskap som reservförare, det vill säga självkörning på SAE-nivå 4.

Nvidias självkörningsdatorer består av massivt parallella processorer i en arkitektur som ursprungligen användes för företagets grafikprocessorer. Nu är de optimerade för att köra så kallade djupa neuronnät, en AI-teknik som används för att låta självkörande bilar känna igen föremål i omgivningen, förutse potentiella faror och navigera.
 
Autoliv kommer att sälja mjukvara till tredje part och då använda företagets etablerade och breda försäljnings, marknads, och- distributionsnätverk.
 

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)