JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Kinesiska Geely ska bygga ett gigantiskt innovationscenter på Lindholmen med fokus på elfordon och elektromobilitet. Idag tecknar Geely Group och Göteborgs Stad en avsiktsförklaring. Förhoppningen är att centret – som ska ligga mellan SVT och Lindholmen Science Park – ska tas i drift om tre till fyra år.

Geelykoncernen har satsat stort i Göteborg på senare tid. För fyra år sedan startade Geely svenska Cevt, som utvecklar fordon för den kinesiska koncernen där Volvo Personvagnar och Geely Automobile ingår.

Nu planerar Geely för nästa storsatsning i staden.

På Lindholmen ska fordonskoncernen bygga sitt europeiska innovationscenter med sikte på elfordon och så kallad connectivity, som handlar om uppkopplade tjänster och Internet of Things.

Avtalet skrivs idag på Geelys huvudkontor i Hangzhou.

– Genom att dra nytta av kompetensen i Göteborg, speciellt det planerade centret för elektromobilitet på Lindholmen, strävar vi efter att utveckla Geely Innovation Center till en av Europas mest avancerade innovationshubbar, säger Li Shufu, ordförande i Geely Group, i ett pressmeddelandet.

Anläggningen ska bli 70–80 000 kvadratmeter stor. Här ska kontor, mindre lägenheter och ett litet hotell ingå.

Hittills har Geely tecknat en avsiktsförklaring med Älvstranden Utveckling om att köpa en tomt på 24 500 kvadratmeter. Där ska det byggas ett eller flera hus för olika verksamheter inom koncernen.

Geely hoppas kunna börja bygga snarast, så att centret kan tas i drift år 2020–2021.

– Med de nya ytorna kommer vi att ha plats för 3 500. Men det handlar inte enbart om antalet anställda, med innovationscentret vill vi attrahera den allra bästa kompetensen och resurserna i Göteborg, Sverige och övriga Europa, säger Gang Wei, projektansvarig, till nyhetssajten gp.se.

Skälen är flera till att Geely valt Göteborg för denna storsatsning. Kompetensen i staden är ett starkt sådant. Ett annat är att Göteborg förhoppningsvis får ett stort nationellt testlabb för elfordon.

En förstudie om en ny svensk testbädd för elfordon ska vara klar i höst (länk).

– Att ha ett sådant labb nära inpå vårt center och ha möjligheterna att använda sig av dess utrustning är inte bara till gagn för vår forskning och utveckling, men också för hela Europas utveckling, säger Gang Wei till gp.se.

Geely planerar även för att andra kinesiska aktörer inom fordonsområdet ska kunna bedriva forskning och utveckling i det nya innovationscentret.

Läs mer om Geelyägda Cevt (länk).

MER LÄSNING: