JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kodskapare får Polhemspriset

En informationsmotor i programform – cURL – som gör att uppkopplade apparater kan kommunicera med varandra. Det ger utvecklaren Daniel Stenberg Polhemspriset 2017, som delas ut av Sveriges Ingenjörer.

– Det känns fantastiskt. Jag är framförallt glad över att den här typen av programmeringsverktyg uppmärksammas. Jag jobbar i en ganska okänd nisch som inte så många har koll på, säger Daniel Stenberg i ett pressmeddelande.

Trots det finns hans programvara i det närmaste överallt där det datakommuniceras – i mobiltelefoner, datorer, bilar, bankomater och andra uppkopplade apparater.

Polhemspriset

Priset instiftades år 1876 till minne av den svenska uppfinnaren och industrimannen Christopher Polhem, kallad "den svenska mekanikens fader" (1661-1751). Det delas ut av Sveriges Ingenjörer för teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem. Lösningen ska finnas tillgänglig, vara konkurrenskraftig och uthålligt miljövänlig. Några tidigare pristagare är: Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013), Hans Björklund för kontroll- och skyddssystem till elnät (2014) och Lennart Lindfors för sin utveckling av säkerhetsteknik för fordon (2016).

Idag använder över 200 multinationella företag cURL för sina tekniska produkter och tjänster. Några exempel är Facebook, Google, Apple, Netflix, BBC, Sony, Spotify och Mercedes-Benz.

Verktyget lanserades 1997. Det drivs som ett ideellt open source-projekt, sammanhållet av Daniel Stenberg. Alla som vill får vara med och förbättra verktyget och hittills har mer än 1600 personer dragit sitt stå till stacken.

I sin motivering till Daniel som prisvinnare skriver juryn: Det är ett gediget ingenjörsarbete och ett uttryck för hängivet förvaltarskap som kommit många företag och hela samhället till nytta.

På torsdag, den 19 oktober, får Daniel Stenberg ta emot årets Polhemspris på Tekniska museet i Stockholm.

 

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)