JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I den färska boken ”Cellular Internet of Things: Technologies, Standards and Performance” förklarar fem Ericssonanställda hur mobilnäten kan hantera kommunikation med maskiner. Berättelsen sträcker sig från GSM till dagens Cat-M och NB-IoT över LTE.

Bokens huvudförfattare Olof Liberg har varit ordförande i branschorganisationen 3GPP:s grupp för GSM EDGE Radio Access Network, även kallat Geran. Han har också representerat Ericsson i arbetsgrupperna för radioaccess.

Med Release 13 förra sommaren kom det tre nya tekniker för IoT över mobilnäten. Mest känt är den smalbandiga och energisnåla NB-IoT för LTE. För lite större databehov finns LTE-M, ofta kallat Cat-M men även den gamla GSM-standarden fick en uppgradering för IoT kallad Extended Coverage GSM Internet of Things (EC-GSM-IoT).

Att GSM fortfarande är intressant beror på att GSM-näten kommer att leva kvar många år till, antagligen längre än 3G på många marknader. En sak som bidrar till det är att många länder har god täckning för GSM i de lägre frekvensbanden vilket ger lång räckvidd.

GSM finns för 850, 900, 1800 och 1900 MHz. Med EC-GSM-IoT ökar täckningen 20 dB jämfört med den äldre EGPRS. Dessutom är säkerheten uppgraderad till LTE-klass.

LTE-M ger full duplex via frequency division duplex (FDD) eller halv duplex via FDD eller time division duplex (TDD). Dessutom är bandbredden större  jämfört med EC-GSM-IoT och NB-IoT. Den räcker exempelvis till voice-over-IP.

NB-IoT är till stora delar en ny radioaccess som kan klara sig på så lite som 200 kHz i LTE-kanalen eller i skyddsbandet. Det stödjer också en kanal så smal som 3,75 kHz.  

Vidare diskuterar författarna skillnaderna mellan att använda licensierade frekvensband och olicensierade frekvensband som konkurrenterna är hänvisade till.

Boken är utgiven av Academic Press och kostar runt 85 dollar.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)