JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Efter nyheten i veckan att Intel tvingats anlita konkurrenten AMD som leverantör av pc-grafik, ska företaget nu försöka ta fram egen konkurrenskraftig grafik. För att lyckas har Intel lockat över AMD:s erfarne grafikchef Raj Koduri.

I förra veckan lanserade Intel en laptop-processor med ett grafikchip från konkurrenten AMD. Det demonstrerade att det finns ett stort hål i Intels IP-portfölj.

Raj Koduri ska laga hålet. Han rekryteras närmast från AMD och har dessförinnan haft samma jobb på Apple.

Hans grupp heter Core and Visual Computing Group och i dess domän ingår inte bara grafik, media och bildbehandling, utan även generella beräkningar och artificiell intelligens. Allt tillämpat på både klient, server och edge.

Intel har redan en nybildad grupp för artificiell intelligens, AIPG (Artificial Intelligence Products Group). Elektroniktidningen antar att Raj Koduris fokus är att optimera sina kretsar för grafik. Men eftersom neuronnät körs heterogent – idag i själva verket huvudsakligen på grafikkretsar när det gäller att utveckla AI-algoritmer – så kommer optimering för neuronnät att finnas med som bivillkor.

AIPG leds av uppköpet Nervana, som använder en arkitektur som är från grunden optimerad för neuronnät.

Och ”generella beräkningar”? Jo, att använda grafikkort för detta kallas GPGPU och är något som nyttjas flitigt sedan mer än ett decennium. Grafikkort är massivt parallella och används numera regelmässigt i exempelvis de vassaste superdatorerna.

Intels senaste – misslyckade – försök att ta fram grafik hette Larrabee (länk till vårt arkiv).

– Det ska bli jättekul att få jobba med Intel och att få möjlighet att driva en vision om en unifierad arkitektur över hela Intels världsledande IP-portfölj, säger Raj Koduri.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)