JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 9 december 2021 VECKA 49

Esperanto Technologies vill bygga en ”superdator på ett chip” optimerad för artificiell intelligens och med kärnor i den nya arkitekturen Risc-V. Bakom företaget hittar vi processorveteranen Dave Ditzel.

Esperanto har gått i stealth-mode sedan 2014 och lättade igår för första gången offentligt på förlåten under den Risc-V-konferens som pågår i Milpitas i Kalifornien.

Tillämpningsområdet för den planerade processorn beskrivs som ”energieffektiv artificiell intelligens och maskininlärning”. Den ska tillverkas i 7 nm CMOS. 

Chipet består av 4096 stycken energioptimerade cpu:er kallade Minion och sexton stycken prestandaoptimerade kallade Maxion. Alla är 64-bitare och alla har flyttalsvektoracceleratorer.

Utöver att tillverka och sälja en egen processor vill Esperanto licensiera ut Maxion och Minion.

Vd för Esperanto är veteranen Dave Ditzel, känd som grundare av och vd för Transmeta, som utmanade Intel med en x86-processor på 90-talet. Därefter tog han med sig samma idéer till Intel.

Dave Ditzel är tillsammans med David Pattersson en av grundarna av konceptet risc-processorer och ledde tidvis arbetet med arkitekturen Sparc på Sun.  

– Esperantos mål är att göra Risc-V till det primära valet när det gäller de mest krävande typerna av AI och maskininlärning, sade Dave Ditzel under sin presentation.

Bland investerarna finns hårddisktillverkaren Western Digital, som avser att helt och hållet migrera till Risc-V. Det är en migration som i så fall omfattar en miljard cpu-kärnor om året. 

MER LÄSNING: