JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alibaba ska sälja bil i varuautomat

I helgen invigde Alibaba två varuautomater för bilar i Shanghai respektive Nanjing. De är större än de som lagrar dubbeldajm, men hela köpeprocessen är automatisk, inklusive låneprövningen. 

Du kan snart köpa en bil utan att träffa en människa, bara genom att interagera med en app och en automat. En bonus är att du kan låna bilen i tre dagar innan du bestämmer dig. 

Det finns förstås ytterligare intelligens i processen. Det börjar med att du ser en cool bil på stan. Då tar du fram mobilen och fotograferar den i Alibabas app. 

Som svar får du adressen till en automat. Där identifierar du dig med ansiktsigenkänning och drar i en spak. Din bil matas fram till kanten och ramlar ner i en container. 

Det sista var ett skämt. Bilen matas fram på något vis. Elektroniktidningen vet inte hur. Där finns i alla fall ingen personal vid automaten.

Plocka upp bilen för tre dagars provkörning. Är du nöjd köper du den och programmerar avbetalningarna i Alibabas app. Kreditprövningen är automatisk och heter Zhima Credit.

Kreditvärdighet är en stark faktor i arrangemanget. Du behöver ha minst ”700 poäng” i Zhima Credit för att köpa bil i automat. Om du är “Alibaba super member” slipper du lämna depositionsavgift.

Helgens invigning var bara ett test. De två automaterna kommer att öppnas skarpt i januari. 

100 populära bilmodeller kommer att finnas i automaterna, inklusive bilar från Mercedes-Benz, BMW, Volvo och Audi. Du får låna samma bilmodell endast en gång. Och du får testa max fem bilar under två månader.

Alibaba har tidigare experimenterat med att sälja nya bilar online.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)