JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU:s Arm-superdator rullar vidare mot exaflops

EU:s exaflops-projekt Mont Blanc har fått förnyad finansiering. Målet är en superdator på ARM-processorer som år 2020 klarar drömgränsen på en exaflops –10 upphöjt till 18 räkneoperationer per sekund.

Mont Blanc-projektet startade i oktober 2011. Det är sedan den 11 november inne på sin fjärde iteration, med en ny budget på 10,1 miljoner euro från EU:s forskningsprogram Horizon2020.

Konkreta mål för den fjärde fasen är bland annat att konstruera IP-kärnor och en systemkrets.

Inget kommersiellt chip är planerat, utan bara en demonstrator.

Hårdvaran som produceras ska inte bara kunna användas för att pussla ihop superdatorer, utan också för helt andra tillämpningar. Självkörningsdatorer i bilar är den tillämpning som nämns. 

De byggblock som tas fram ska också kunna användas i robusta realtidssystem som garanterar svar, och detta inom en fastställd tidsrymd.

Ännu mer konkret ska projektet hitta en bra balans mellan vektordimension, NoC-bandbredd och minnesbandbredd – vilken kombination blir mest energieffektiv?

Projektet ska också utforska ett nytt on-die interconnect och nya minneslösningar med hög bandbredd och låg energiförbrukning.

Koordinator för projektet är Said Derradji på superdatortillverkaren Atos som är en av huvudparterna i projektet tillsammans med brittisk-japanska Arm –förstås – och det spanska Barcelona Supercomputing Center.

Andra partners är franska Cea, tyska Jülich, franska Kalray och spanska Semidynamics.

Semidynamics presenterar sig som expert på arkitekturen RISC-V, som är en gryende konkurrent till Arm. Elektroniktidningen har slängt iväg en fråga till Semidynamics om detta betyder att RISC-V-kärnor ska integreras någonstans i systemet.

Kalray tillverkar en familj mångkärniga cpu:er. Nästa heter Coolidge och ska släppas i mitten av nästa år. Den ska leverera 5 teraflops på 20 watt och har just sådana realtidsegenskaper som Mont Blanc tycks tala om. Däremot använder den inte Arm.

Dagens superdatorer domineras av x86-processorer och Nvidia-GPU-kort. Men Arm är på väg in, inte bara via Mont Blanc – om finansiering kommer för en skarp processor – utan också via ett projekt hos Fujitsu, som använder en ARMv8-A SVE-processor i en exaflopsdator som ska levereras mellan 2021 och 2022

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)