JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 23 september 2020 VECKA 39

Japanska Mitsubishi påstår sig ha utvecklat industrins mest avancerade kamerateknik för backspeglar, utan speglar. Genom artificiell intelligens ska olyckor undvikas, hävdar företagets som i framtiden vill befria sina nya bilar från traditionella sido- och backspeglar.

Lösningen som Mitsubishi just släppt är baserad på den egenutvecklade AI-tekniken Maisart AI som exempelvis kan skilja mellan gående, bilar och motorcyklar.

Installerad i ett fordon kan den upptäcka och urskilja ett objekt på upp till 100 meter. Det kan jämföras med konventionella kamerabaserade system som enligt Mitsubishi kan detektera objekt på cirka 30 meter. Likaså hävdar Mitsubishi att noggrannheten i detekteringen ökat från dagens 14 procent till 81 procent.

Samtidigt är inte allt fulländat ännu. Mitsubishi pekar på några detaljer som ska förbättras härnäst. Dels ska systemet bli mer robust i dåligt väder, i mörker och på slingriga vägar. Dels ska det göras ännu noggrannare genom att dra nytta av information i tidsserier – det vill säga data som samlats in under en given tid.

Sedan år 2016 är det godkänt att använda kamerabaserade back- och sidospeglar i bilar i Europa och Japan. De första kommersiellt tillgängliga bilar utan speglar väntas dyka upp i Japan tidigt nästa år, skriver Mitsubishi i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)