JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nasa på Unibaps kundlista

Nasa beställer Uppsalaföretaget Unibaps rymddatorplattform Spacecloud. Ordern är liten, men kunden är en viktig kvalitetsstämpel, menar det svenska företaget.

– Det är jätteroligt att få Nasa på kundlistan för Spacecloud. Nasa representerar ett starkt varumärke och kvalitet vilket är oerhört viktigt för vår positionering mot den kommersiella rymdmarknaden, säger Fredrik Bruhn, vd på Unibap i ett pressmeddelande.

Det är Nasa Ames Research Center (ARC) som beställt utvecklingssystem ur plattformen Spacecloud, som är konstruerad för att erbjuda big data, bildanalys och artificiell intelligens för rymdsystem.

Här ingår exempelvis satellitkonstellationer med sensorer för jordobservation, rymdlägesbild, maskin till maskin kommunikation, hyper spektral avbildning och syntetisk aperturradar (SAR). Produkterna har stöd för maskininlärning och deep learning.

Ordervärdet är enligt Unibap ”obetydligt”, med omedelbar leverans.

– Nasa är i sig ingen volymkund men gör mycket avancerade rymdmissioner där inte minst interplanetära satelliter och sonder behöver stor lokal beräkningskraft för att analysera massiva datamängder för att sedan skicka ner resultaten på mycket begränsade kommunikationslänkar, säger Fredrik Bruhn, i samma pressmeddelande.

Det svenska företaget levererar produkten genom sin amerikanska distributör Troxel Aerospace Industries.

I slutet av förra året beställde Försvarets Materielverk plattform Spacecloud till en testbädd som ska användas för forskning och utveckling inom distribuerat beslutsstöd och informationsutvinning (länk).

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)