JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stöd till AI vid cancerdiagnos

Uppstartsföretaget Gnosco har tillsammans med KTH och Karolinska Sjukhuset fått 1,3 miljoner kronor från Vinnova för att ta nästa steg inom automatisk bildigenkänning. Målet är att med AI-stöd förbättra vårdprocessen kring malignt melanom.

– Studier av AI-algoritmer för hudcancer genomförs idag på flera håll i världen. Det som gör detta projekt unikt är att vi är först i världen med att i praktiken implementera en avancerad algoritm i ett befintligt vårdflöde, säger Daniel Eliasson, vd Gnosco och projektledare i ett pressmeddelande

Gnosco har i samarbete med Karolinska utvecklat plattformen Dermicus, som är ett telemedicinskt beslutsstöd som idag användas av hudspecialister.

Tanken bakom Dermicus är att hitta eller utesluta melanom redan i primärvården. Idag används systemet på ett tiotal vårdcentraler i Stockholmsområdet. Likaså har det börjat användas på kliniker och vårdcentraler ute i landet.

Systemet består av en mobiltelefon med högupplöst kamera som man kopplar till ett dermatoskop, alltså en enhet som består av ett förstoringsglas och lampa.

Läkaren på vårdcentralen tar bilder på en misstänkt pigmentförändring. Bilderna skickas tillsammans med svar på några frågor som ställts till patienten krypterat till hudspecialister. Minst två hudspecialister krävs för att studera informationen. De svarar med en analys, en diagnos och konkreta råd till primärvårdsläkaren.

Målet med det Vinnovafinansierade projektet är att utveckla en bildigenkänningsalgoritm som kan ge ytterligare stöd genom att bidra med diagnosförslag.

– Det här kommer att bli mycket intressant! Att vi samarbetar med specialister både på Karolinska och KTH visar att vi har något stort på gång, säger Daniel Eliasson.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)