JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första JLT-datorn på ny plattform

Växjöföretaget JLT Mobile Computers, som utvecklar och tillverkar stryktåliga datorer, har premiär för sin nya dator JLT6012 i nästa vecka. Då lanseras den i Europa – först på Logimat med start den 13 mars i Stuttgart, för att veckan därpå vara med på SITL i Paris med start den 20 mars. Därefter lanseras den i USA på Modex-mässan, som öppnar den 9:e april.

JLT6012 är baserad på en nyutvecklad plattform, som enligt JLT kommer att lägga grunden för fler framtida datorer. Plattformsstrategin gör att företaget kommer att kunna korta utvecklingstiden för nya produkter rejält, och snabbare anpassa produkter till specifika kunder eller nya marknadssegment.

På frågan om vad det innebär mer konkret svarar Per Holmberg, vd på JLT, till Elektroniktidningen:

Per Holmberg

– Det beror förstås väldigt mycket på hur stora förändringarna är, men för en ny produktmodell så skulle jag uppskatta tidsbesparingen till minst ett halvår eftersom stora delar kommer att kunna återanvändas.

Först ut i det nya konceptet är en fordonsmonterad dator som fått en mängd nya funktioner för att öka operatörens produktivitet. Ett exempel är snabb inloggning med rfid där användaren har en ”tag” eller ID-kort.

Ett annat exempel är programmerbara funktionsknappar som kan användas för att skapa genvägar till återkommande kommandon eller programfunktioner. Ännu ett är automatisk dimning som ställer in rätt ljusstyrka på skärmen när en operatör till exempel rör sig både inomhus och utomhus.

Ytterligare en bonus är stöd för ett flertal operativsystem, såsom Windows, Android och Linux. Med ett familjärt användargränssnitt blir det lättare för alla att använda logistikdatorn, resonerar JLT.

– Vi har också inkluderat funktioner med syfte att förenkla installation och underhåll, för att på så sätt reducera kostnaden, säger Per Holmberg.

En ny funktion som pekar i den riktningen är en inbyggd isolerad och avbrottsfri kraftförsörjning (UPS), med ett brett inspänningsområde – från 9 till 72V. Den bäddar för att datorn kan installeras i de flest typer av fordon, utan dyr extrautrustning.

En annan finess är nya diagnosfunktioner. Likaså kan förslitningsbenägna delar – som batterier och lagringsmedia – bytas ut på plats, vilket betyder att datorn inte behöver tas ur drift för att skickas på service.

Nykomlingen har även stöd för mems-kretsar, som gyro och accelerometer. Dessa kan exempelvis användas till lösningar för att skapa effektivare arbetsflöden och minimerade driftstopp.

JLT6012 riktar sig i första hand mot logistiksegmentet, såsom lager och transport. Framöver kommer plattformen även att dyka upp i datorer för andra områden. Här nämner JLT riktigt tuffa miljöer som exempelvis gruvor, olja/energi, jordbruk och skogsbruk.

 

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)