JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mips tar äran för AI-vågen

I en färsk pressrelease tar processorarkitekturen Mips åt sig äran för den utveckling som just nu sker inom hårdvara för artificiell intelligens. Har Mips en poäng? Döm själv!

När det gäller marknaden för cpu-kärnor till inbyggnadsprocessorer har brittiska Arm en klar ledning sedan flera år. 

Det fanns en tid där bland annat Mips var en stark konkurrent.

Och företaget med samma namn, som licenserar ut Mips-kärnor, har långtifrån kastat in handduken. Några nischer håller Mips fast vid, som kommunikationsutrustning och settopboxar. Det finns några stamkunder och så kommer fortfarande nya intressanta beställningar.

Någon på företaget har upptäckt en trend, att många av de nya AI-processorerna faktisk drivs av Mips-cpu:er. Idag valde Mips att berätta om sin spaning för världen.

Wave, Mobileye, NetSpeed, Fungible, ThincI och Denso finns på listan över AI-kretstillverkare som valt MIPS som cpu och som valt att vittna i pressreleasen. I samtliga fall handlar det om 64-bitarskärnor.

Det är inga dåliga namn. Mobileye har en etablerad stark position för bildanalys för adas vilket gett en bra startposition för intelligent självkörning via neurala nät.

Wave Computing har bäddat fint för en position i serverhallerna med nyckelfärdiga AI-rack som snart ska sättas på marknaden. Denso är världens näst största underleverantör av fordonskomponener. Övriga är några av många spännande uppstartsföretag som finns inom hårdvara för artificiella neuronnät.

Orsaken?

Att Mips-kärnan är stark på multitrådning. Det är i alla fall företagets egen förklaring. Även Wave Computing vittnar i pressreleasen om detta, liksom Netspeed, Mobileye, Thincl och Fungible.

De pekar dessutom på arkitekturens realtidsegenskaper och möjligheten att addera instruktioner. Och på att det existerar ett starkt ekosystem runt Mips med bra utvecklingsverktyg.

Wave Computing säger i en intervju med EE Times att Mips är ensam om att kunna erbjuda kombinationen av cachekoherens och multitrådad processor.

En av de arkitekturer som fick stryka på foten när Wave valde cpu, var den nya öppenkodskärnan RISC-V.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)