JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora ska hjälpa små robotisera

40 europeiska nya, små och medelstora företag ska få upp till 223 000 euro vardera för att utveckla robotprojekt inom bland annat tillverkning, jordbruk, hälsa, underhåll och infrastruktur. Storföretag och forskningsinstitut ska involveras för att komma de små bolagen till hjälp.

Det kostar för mycket för ett litet företag att dra igång en robotsatsning. Och dessutom vet små och medelstora företag för lite om vilken nytta robotisering gör. 

Dessa problem ska adresseras av EU-projektet Robot Union.

EU-satsningen är på totalt åtta miljoner euro. Chrysalix Venture Capital och Odense Seed & Venture planerar att bidra med en miljon euro i privata investeringar.

Det finska forskningsinstitutet VTT är teknisk koordinator och kommer att leda hälften av projekten. I april kommer en första kallelse från VTT för de 20 företagsprojekt som VTT ska leda. 

Forskningscenter, större företag och innovativa nyföretag kommer att involveras i Robot Union. Europas ”ledande institut inom robotik” nämns särskilt och utgörs enligt VTT av de själva plus danska Technological Institute, nederländska TU Delft, spanska Tecnalia och polska PIAP.

Också mentorer från industrin kommer att involveras i Robot Union. Här nämns Ikea, Google, Airbnb, Yahoo, Prisa och Microsoft.

Dessutom kommer ledande organisationer inom de aktuella branscherna att kunna konsulteras. Här nämns Arla Foods, Made, Ferrovial och Fenin.

En del av pengarna kommer att användas för att ge Robot Union och dess deltagare synlighet på evenemang som 4YFN, Slush och Web Summit.

Om du kastar dig på flyget till Tammerfors kan du i morgon träffa representanter för VTT och Robot Union under konferensen European Robotics Forum 2018 där. Den pågår till på torsdag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)